Re-integratiestress, never ending story!

Je hebt geld nodig om te leven. Je kunt geld verdienen, erven, of ontvangen uit een uitkering(welke dan ook) Zodra je je ziekmeldt bij de werkgever begint de re-integratie, en ook de onzekerheid over het inkomen. En die onzekerheid blijft! De enige zekerheid in het leven, volgens de yogafilosofie is dat je geboren wordt en weer dood gaat. Daar tussen leef je van momentum naar momentum, van ervaring naar ervaring, probeer je je staande te houden in veranderende situaties die je lijken te overkomen.

Re-integratie is zo’n momentum of ervaring. Van alle kanten wordt er aangegeven wat er van JOU verwacht wordt. Die druk kan stress verhogend zijn. Werkgever, instanties en verzekeringen werken volgens protocollen, maatwerk is vaak lastig. Werkgever en verzekering(AOV) zijn in 1 ste instantie(1ste spoor) gericht op terugkeer in eigenwerk. Mocht dit niet de gewenste uitkomst hebben, volgt 2e en/ of 3e spoor. Ieder traject met zijn eigen stappen die juist gevolgd dienen te worden om recht te hebben op een uitkering via UWV. Het gaat te ver voor deze blog om dieper in de regelgeving te duiken. Maar ontvang je inmiddels een uitkering, blijft de onzekerheid of je wel of niet voldoende inkomen behoudt, en zul je weer aan de regelgeving moeten voldoen. Ook deze druk kan weer stressverhogend zijn. Mocht je daarnaast ook een aanvulling ontvangen vanuit een AOV, zul je ook vanuit hier onzekerheid ervaren, daar zij ieder extra inkomen verrekenen. Ook hier zul je je aan de regelgeving moeten conformeren.

Hoe houd je jezelf staande? Hoe zorg je dat de onzekerheid zo min mogelijk stress veroorzaakt? Je kunt je inlezen, vragen stellen aan werkgever, medewerkers UWV of AOV. Ervaring leert dat het soms lang kan duren eer je een antwoord ontvangt die iets van duidelijkheid geeft, vooral bij een herberekening. Hoe aardig en empatisch diegene ook is, mocht je telefonisch contact hebben, de stress van de onzekerheid kunnen zij niet wegnemen.

Ademoefeningen, meditatie, ontspanningsoefeningen, yoga kunnen hier wel stress verlagend in zijn. Voor een ander werkt wandelen in de natuur stressverlagend. Bovengenoemde zorgt dat je in contact komt met je lichaam, je gedachten kunt gaan zien als iets wat geen invloed hoeft te hebben op jou. Stressreductie door yogahoudingen, ademoefeningen en meditatie om beter om te gaan met de druk die je ervaart van buitenaf. Leren om zelf de regie te behouden, leert om bewust voor jou de goede keuzes te maken. Ook al lijkt het dat alles voor je wordt bepaald, er zijn wel degelijk momenten waar je zelf de regie kunt pakken.

Door eigen ervaring kan ik anderen helpen door middel van herstelyogalessen; privé of in een groep. Of neem deel aan de yogaretraite in Frankrijk. Een weekend lang jezelf onderdompelen in rust, geen verplichtingen, geen praatsessies. Alles gericht om het zenuwstelsel tot rust te laten komen. En hopelijk kun je dan de ervaring meenemen in het dagelijks leven.

Kom je ook? Aanmelden kan via karin.noordzij@anima4ever.nl

foto Gerard Noordzij

Dit vind je misschien ook leuk...